Kredi

BANKA KREDİSİNDE KEFALET

BANKA KREDİSİNDE KEFALET

 

Başkasına ait bir işi veya borcu üzerine alan, sorumluluğunu yüklenen kimseye kefil denir.  Kefil olacakların asıl dikkat etmesi gereken nokta, kredi sahibinin borcunu ödememesi durumunda ödemelerin kefil olan kişi tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğidir.

Kefalet Sözleşmesi ; bankanın risk durumunda emin olamadığı müşterilerden istediği teminat türüdür. Bu sözleşmeyle birey, krediyi çekecek olan tüketiciye kefil olur. Kredi sahibinin borç ile alakalı yükümlülüklerinden kefil de sorumlu tutulur.

Kefalet Sözleşmesi mutlaka yazılı yapılması ve borçluya kefalet edilen tutarın net olarak sözleşmede yer alması gerekmektedir. Aksi takdirde sözleşme yasal yönden geçersiz kabul edilir.

 

Kefaletin Şartları

Kefalet işlemlerinin geçerli olması için kefilin yazılı bir anlaşma yapması ve imzalaması gerekmektedir. Ayrıca borçlu olan kişiye kefalet edilecek olan tutar da sözleşmede açık bir şekilde yazmalıdır. 

Kişiler kefil olmayı kabul etse de herkes kefil olamaz. Kefil olabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı kefalet şartları bulunmaktadır. Belirtilen şartlara sahip olmayan şahıslar, banka tarafından kabul edilmez ve kredi başvurusu kabul edilmez.

Kefil olacak kişilerin Kredi Kayıt Bürosu incelemeleri ve kişilerin gelirlerinin kefalet işlemleri için yeterli olması gerekmektedir. Bu işlemlerde esneme payı bulunsa bile kefilin kredi alacak kişiyle aynı ilde ikamet etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda kefil olacak kişi de gerekli belgeleri imzalamalıdır.

 

Kefalet Türleri : Kefil türlerine göre kişinin sorumlulukları da değişkenlikler gösterir.

Adi Kefillik: Bu kefil türünde kredi borcunun ödenmemesi durumunda banka öncelikle kredi sahibine borcun ödenmesine dair çağrıda bulunur. İlk etapta doğrudan kefile gidilemez.

Müteselsil Kefillik: Banka alacağını doğrudan kefilden ya da borçludan isteyebilir. Yasal açıdan bu hak bankaya verilmiştir.

 

Kefillik Kredi Sicilinde Bulunur mu?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan kredi sicillerinde kefillik bilgilerine de  yer verilir. Asıl borçlunun borcunu ödemediği zamanlarda yaşanabilecek tüm olumsuzluklar kefili de etkiler. Olası gecikmeler ve yasal süreçler nedeniyle kredi notunuz kefillikten dolayı negatif olarak etkilenir ve düşer.

Kefillik Sonlandırılabilir mi?

Her kredi başvurusunda bankalar ilk olarak kişinin kredi notu ve belgelenebilir mali durumunu kontrol eder. Kredi notunuz düşük veya belgelenebilir geliriniz yeterli değilse, banka sizden kefil göstermenizi isteyecektir.

Kefil, birilerinin alım satım işleminde, alımı yapanın parayı ödememesi ya da gereken şartları yerine getirmemesi gibi durumlarda onun yerine ödeme yapmayı kabul eden kişidir ve ilgili borçtan sorumludur.

Krediye kefil olan birey, asıl borç sahibinin borcunu ödemeyeceğini düşündüğünde veya herhangi bir nedenle kefillikten vazgeçmek isteyebilir. Ama kafasına göre vazgeçemeyeceği gibi bazı durumlar bunda etkendir.

Kefillikten vazgeçebilme şartları;

-Kredi tutarı henüz hesaba geçmediyse

-Kefalet Sözleşmesinde eksik varsa

-Zamanaşımı (10 yıl) gerçekleştiyse

-Eş rızası yoksa (Eş onayı olmadan kefalet gerçekleşmez. Ancak mahkeme onayı ile ayrılık kararı ya da kanunen ayrı yaşama hakkı bulunuyorsa gerek duyulmaz)

-Asıl borç sahibi kötü niyet gösteriyorsa

 

Sonuç Olarak; Bir kişiye kefil olmadan önce ilgili kişinin borcunu ödeyip ödeyemeyeceğini dikkatlice düşünüp karar vermeli ve borcun gelecekte doğrudan kefile kalabileceği riskini unutmadan adımlar atılmalıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

To Top