KREDİ EKSPERTİZ RAPORU NE DEMEKTİR?
Herkesin bir ev alma hayali bulunmaktadır. Yıllarca çalışılır ev almak için. Tam biriktirdim derken hayalindeki ev için yeterli değildir tamamlanan miktar. Bu esnada akıllara gelir kredi desteği almak. Konut satın almak için kredi başvurusunda bulunulur o zaman devreye girer kredi ekspertiz raporu. Kredi çıkıp çıkmayacağı bu rapor ile belirlenir.
Kredi Ekspertiz Raporu
Kredi ekspertiz raporu, müşterinin kredi talebinde bulunduğu gayrimenkul için belirlenen tarihte bağımsız ve tarafsız bir şekilde gayrimenkul değerinin hesaplanmasıyla ortaya çıkan rapordur. Konut değeri rapor haline getirilir. Bu rapor bankaya verilecek kredi konusunda fikir oluşturmaktadır aynı zamanda da bir nevi hukuki belge niteliği taşımaktadır.
Ekspertiz raporu eksperler ya da değerleme uzmanları tarafından hazırlanır. Bu şahıslar bankaların bünyesinde bağımsız olarak bulunurlar ya da gayrimenkul değerleme şirketleri bünyesindedirler.
Kredi ekspertiz raporu hazırlanırken ilgili konutta detaylı araştırma yapılır. Bazı uzmanlar araştırmayı konutla sınırlamayıp çevresini inceleyerek raporu hazırlar ve hazırladığı belgeleri bankaya sunar.
Ekspertiz Nasıl Yapılır?
Ekspertiz raporu hazırlanırken gayrimenkul türü, konutun yaşı, gayrimenkulün imar durumu gibi faktörler önem taşımaktadır.
Konutun değerinin belirlenmesi için gayrimenkul türü oldukça önemlidir. Çiftlik evi mi dağ evi mi apartman dairesi mi, dubleks daire mi bunları bilmek önemlidir. Eğer apartman dairesinde ise bulunduğu kat ve apartmanda bulunan toplam kat sayısı önemlidir.
Yaşının büyük olmasından dolayı raporda negatif etki oluşturabileceğinden konut yaşı da değer biçilmesinde önemlidir. Yaşından ziyade ne kadar yıpranmış olduğu, hasar durumu, tesisat özellikleri vs.
Satın alınmak istenen yapının bölgedeki imar planına ve yönetmeliğe uygun olup olmadığı yani gayrimenkul imar durumu konut değerinin belirlenmesi için önem taşımaktadır.
Bunların yanı sıra değeri biçilmek istenen konut için ulaşım imkanı, bulunduğu yerin önemi, adresi, tapu detayları gibi bilgiler de rapor hazırlanırken ihtiyaç dahilindedir.
Ekpsertiz yapılırken maliyet yaklaşımı, emsal karşılaştırma yaklaşımı, gelir indirgeme yaklaşımı gibi yöntemler kullanılır.
Kredi ekspertiz raporu hazırlanmasının da elbette bir maliyeti vardır. Genelde kredi masraf paketine dahil edilmemektedir ama ne kadar tutacağı da net değildir. Kredi ekspertiz raporu ücretlendirmesi bankadan bankaya değişeceğinden ötürü kredi çekme talebinde bulunduğunuz bankadan fiyat hakkında bilgi almanızı öneririz. Ön bilgilendirme olarak bazı bankaların talebinin bir aylık kredi taksit tutarı kadar olduğunun söylebiliriz.
