Bankacılık

SWIFT CODE NE DEMEKTİR?

Swift dünyadaki bankalar arasında para transferi sağlayan bir sistemdir. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ ın kısaltılmışıdır. Türkçesiyle Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği olarak bilinmektedir.

SWIFT

Swift bankaların kullandığı bir mesajlaşma sistemi olarak, dünya ticaretini kolaylaştırmaktadır. Sistem 1973 yılında kurulmuş ve 1977 yılında işlemeye başlamıştır. Merkezi Belçika’da bulunan Swift, dünyadaki bütün finans kuruluşlarının mali işlemlerle ilgili verilerini güvenli bir ortamda gönderip almaların sağlayan bir ağ sistemidir. Swift ağı üzerinde 200’ den fazla ülke ve 10000’ den fazla banka ve kurum bulunmaktadır.

BIC (Bank Identifier Codes) Banka tanımlama kodu ile tüm bankalar tanımlanmaktadır. Bankaların kuruluş ismi ve bulunduğu konuma göre belirlenir.

SWIFT CODE

Swift Code ile para transferleri harici haberleşme amacıyla da kullanılmaktadır. Uluslararası transfer kodudur. 8-11 haneli büyük harflerden oluşur. Bu harfler bankayı tanımlayacak niteliktedir. İlk 4 hanesi banka kodu sonrasında 2 hane ülke kodu, sonrasında 2-3 hane yerel kodu ve son olarak ise şube kodunu ifade eden harfler bulunur.

Ülkemizdeki bazı bankalardan örnek gösterecek olursak aşağıdaki gibidir;

Akbank = AKBKTRIS                            Albaraka Türk = BTFHTRIS

Alternatif Bank = ALFBTRIS               Deniz Bank = DENITRIS

Finansbank = FNNBTRIS                     Garanti Bankası = TGBATRIS

Halkbank = TRHBTR2A                        HSBC Bank = MIDLTRIX

İş Bankası = ISBKTRIS                           ING Bank = OYAKTRIS

Kuveyt Türk = KTEFTRİS                      Şekerbank = SEKETR2A

TEB = TEBUTRIS                                     Türkiye Finans =TAFKBTRIS

Vakıf Bank = TVBATR2A                        Yapı Kredi = YAPITRISFEX

Ziraat Bankası = TCZBTR2A

SWIFT İŞLEM ÜCRETİ

Uluslararası para aktarımlarında alıcı kurum ile gönderen kurum arasında işlemleri gerçekleştirmek için aracı bir kurum bulunduğundan bazı maliyetleri olmaktadır. Swift işlem ücreti işlemin büyüklüğüne ve sayısına göre değişmektedir. Bunun yanı sıra mobil bankacılık ya da şubeden yapılan işlemlerin ücreti de değişiklik göstermektedir. Hem alıcıdan hem de gönderen de ücret talep edilmekte olup iki taraftan istenen işlem ücreti de bankanın uyguladığı fiyat politikası ile belirlenmektedir.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

To Top